مخزن هوای فشرده که در صنعت به Pressure Vessel یا compressed air tank مشهور می باشد ، در دو حالت مخزن هوای مرطوب و خشک از پر فروش ترین تجهیزات صنعتی می باشد . در این مقاله به طور کامل صفر تا صد این پدیده صنعتی ، کاربردهای اصلی آن همینطور فاکتورهای حیاتی در زمان خرید آن را با شما بررسی خواهیم کرد . با هواسان مبتکر تا انتهای این مقاله منحصر به فرد همراه باشید .
مخزن هوای فشرده
مخزن هوای فشرده با توجه به سطح تماس وسیع با هوای محیط ، در خنک شدن هوای فشرده نقش بسیار مهمی دارد . از طرفی بخشی از رطوبت موجود در هوا در این سیستم به طور قطرات آب ، ته نشین می گردد .
پدیده Pulsation یا همان نوسانات فشار ، برای کل سیستم طراحی شده مضر می باشد . این نواسانات در شبکه هوا ایجاد می گردد ولی مخزن هوای فشرده این افت و خیز را کنترل خواهد کرد . با چنین مخزنی ، جریان هوا ، آرام تر می شود و فشار شبکه هوای فشرده ثابت نگه داشته می شود . به این صورت از ایجاد افت فشار ناگهانی در محل مصرف جلوگیری خواهد شد
اگر در محل خروج کمپرسور از مخزن هوای فشرده به کار نرود ، فاصله زمانی میان لود و آنلود شدن کمپرسور کاهش می یابد . این کاهش فاصله زمانی فشار زیادی به دستگاه می آورد و استهلاک آن را در پی خواهد داشت .
قطعات و جزئیات مخزن
در مخزن هوای فشرده قطعات گوناگونی در نظر گرفته شده که هر یک وظیفه اصلی را در قسمت خود بر دوش دارد . در ادامه به اصلی ترین اجزای مخزن اشاره می شود :
- شیر اتودرین در دو حالت الکترونیکی و مکانیکی
اتودرین در پایینترین نقطه از مخزن زیر مخزن نصب می گردد و وظیفه آن تخلیه آب جمع شده در کف مخزن است . - گیج فشار و یا مانومتر روغنی Pressure Gauge
مقدار روغن در این گیجهای فشار به اندازهای است که قطعات داخلی را نیز پوشش میدهد و از روی صفحه گیج قابل مشاهده است . - شیر اطمینان Safety Valve
ست پوینت عملکردی این تجهیز اغلب ۱٫۵ تا ۲ بار بیشتر از حداکثر فشار کاری مخزن است .
مخزن تحت فشار یا هوای فشرده ، ظرف یا محفظه بسته ای است که برای نگه داری گازها یا مایعات در فشاری خییل بالاتر یا کم تر از فشار محیط طراحی شده است . نمونه ها عبارت هستند از ظروف شیشه ای ، اتوکلاو ، سیلندرهای گاز فشرده ، کمپرسورها ( از جمله تبرید ) ، محفظه های خلاء و ظروف آزمایشگاهی با طراحی سفارشی
مخزن هوای فشرده در سه حالت استوانه ای ، افقی و عمودی مدرن ترین انواع مخازن هستند و تمام آن ها به کلاهک های تخصصی ASME در انتهای خود نیاز دارند . این کلاه ها “سر یا heads” نامیده می شوند و سه نوع اصلی از آن ها وجود دارد .
سر نیمکره ای
عمق این سر نصف قطر آن و ضخامت سر استاندارد حدود نصف ضخامت پوسته مخزن فشار است . علیرغم اینکه نازک ترین سر است این طرح معمولا گران تر از دیگر گزینه های سر است ، به این دلیل که نمی توان آن را از یک ورق صاف ساخت و نیاز به مونتاژ جوش دارد .
سر بیضی شکل | مخزن هوای فشرده
این سر دارای شکل بیضی می باشد و محبوب ترین نسبت آن ۲:۱ است ( به این معنا که عرض بیضی دو برابر عمق می باشد ) . زمانی که صحبت از کنترل فشارهای فشاری به بین می آید این سر نسبت به یک سر نیم کره کارایی کم تری دارد در نهایت مشخصات دقیق و طراحی شده ASME نیاز به افزایش ضخامت دارد .
سرهای فلنج دار و ظروف
سرهای فلنج دار و بشقاب دار F&D در مخازن تحت فشار که ارتفاع مخزن محدود می باشد و در آن ها فشار تنها متوسط به نظر می رسد رایج می باشد . شعاع تنگ بند انگشتی روی سرهای F&D نیاز می باشد که ضخیم تر از پوسته مخزن باشند .
طراحی استاندارد و دوری از خطر
مخزن هوای فشرده یا مخزن تحت فشار می تواند خطرناک باشد و حوادث مرگباری در هنگام توسعه و بهره برداری آن رخ داده است . در نهایت طراحی ، ساخت و بهره برداری مخازن تحت فشار بوسیله مهندسین کاربلد و مجرب با مراحل قانونی تنظیم و طراحی می گردد . به این علت تعریف مخزن تحت فشار از کشوری به کشور دیگر متفاوت می باشد و البته بهتر است موارد بین المللی را رعایت نماید .
طراحی شامل پارامتر هایی همانند حداکثر فشار و دمای عملیاتی ایمن ، ضریب ایمنی ، میزان مجاز و طبیعی خوردگی یا زنگ آهن و حداقل دمای طراحی ( برای شکستگی شکننده ) است . ساخت و ساز با استفاده از آزمایش های غیر مخرب ، مثل آزمایش اولتراسونیک ، رادیوگرافی و آزمایش های فشار انجام می گیرد .
معیارهای مهم قبل از خرید مخزن هوای فشرده
دقت داشته باشید پیش از خرید و سفارش این محصول مهم ، آگاهانه و با مطالعه پیش بروید . در زیر خیلی از فاکتورهای مهم در انتخاب مخزن هوای فشرده را بررسی خواهیم کرد :
طراحی مطابق با استاندارد ASME انجام گرفته باشد
جوشکاری به طور کامل استاندارد و جوشکار مجرب آن را انجام داده باشد
رنگ اپوکسی سه لایه (پلی یورتان + پلی آمید + پلی یورتان) داشته باشد
هر سه تست RT , UT , PT روی آن انجام شده باشد
گزارش گیری لحظه به لحظه
گزارش گیری لحظه به لحظه real-time وضعیت مخزن هوای فشرده هم ممکن و هم توصیه می شود .
این اقدام امکان مدیریت سیستم هوای فشرده و بهره گیری از بیشینه کاربرد و بهره وری را فراهم می نماید .